enklare-vag-till-smidigt-ba

Enklare väg till smidigt båtliv

Vi svenskar älskar båtlivet och kommer på fjärde plats i världen över båttäthet. Samtidigt kostar en egen båt både tid och pengar.

Idag finns det som tur är flera alternativ till att äga en båt själv. Alla har sina för- och nackdelar. Vi listar några av dem. 

Egen båt
Vanligaste sättet att ha båt på idag. Passar dig som använder din båt ofta, exempelvis för transporter till och från landet, eller huset på ön. Råkar det vara perioder då du inte använder båten, kan du hyra ut den. Nackdelen är att du behöver stå för alla kostnader själv och även göra jobbet på båten.

Hyra
Bra för dig som vill ut på sjön en eller ett par gånger per år. Praktiskt och enkelt eftersom du kan förvänta dig att allt på båten fungerar och du slipper arbetet med underhåll med mera. Nackdelarna 
Ju fler delägare, desto lägre kostnad. Se till att anpassa ägarantalet till hur ofta du vill ha tillgång till båten.

Och tänk på att göra ett tydligt kontrakt så att alla delägarna vet vad som gäller. Kan vara hög hyra, samt att du inte känner båten. Om du är ny på sjön kan det vara klokt att hyra in en skeppare (såklart beroende på båtens storlek). 

Dela båt/andelsbåt
Att äga en båt tillsammans med andra är ett klokt och ekonomiskt smart sätt att vara båtägare. Både kostnaderna och arbetsbördan blir mindre. Ju fler delägare, desto lägre kostnader. Se till att anpassa ägarantalet till hur ofta du vill ha tillgång till båten. Tänk på att göra ett tydligt kontrakt för bland annat finansiering och arbetsfördelning, samt regler om en av delägarna vill hoppa av.

Abonnemang/båtpool
Numera finns det alternativ där kan du betala en fast månadskostnad till ett företag för att få använda en båt. Ett väldigt bra sätt för dig som vill ha båt, men inte hinner med att sköta den eller ta ett helhetsansvar.

Hur mycket du får betala varierar mellan företagen och de typer av båtar som erbjuds, samt hur ofta du väljer att få tillgång till båten. Flera återförsäljare av båtar erbjuder samägarkoncept och då brukar även fullservice av båten ingå.

I korthet
- Det bästa valet beror på vilka behov/ önskemål du har av en båt, samt hur mycket pengar och tid du är beredd att lägga ner.
- Egen båt: Passar dig som behöver båten ofta, exempelvis som bruks- och transportbåt.
- Delad/andelsbåt: Bra för dig som vill ha ett aktivt båtliv till en lägre kostnad.
- Abonnemang/båtpool: Perfekt för dig som har mindre med tid, men desto mer med pengar.
- Hyr: Vettigt alternativ om du bara är ute någon gång varje sommar och om du vill upptäcka nya farvatten.

Vill du nå köpstarka stockholmare 2021?
Fyll i Allt för sjöns intresseanmälan nu!