Segelbåt på hav

Här har sommaren börjat sedan 1922

Allt För Sjön är den mässa som i mars varje år inviger båtsäsongen. Här har besökarna historiskt fått möjlighet att träffa experter, klämma och känna på de nyaste produkterna i branschen och planera inför kommande och framtida säsonger på sjö och hav. 

1903 hölls Automobil- och Motorbåtsutställningen rum i Gamla idrottsparken (idag Stadion) och i vattnet vid Djurgårdsbron i Stockholm. Utställningen räknas som världens första båtutställning. Utställningen ägde sedan rum vid Djurgårdsbron igen 1905 och 1907 och lockade besökare från hela världen. 

Efter att utställningen, som en följd av första världskriget, legat vilande bestämde KMK – Kungliga Motorbåt klubben sig för att återigen ta tag i utställningen för att försöka öka intresset för motorbåtar som nöjesbåtar. Utställningen förlades till Saltsjöbaden i maj 1922 och räknas till den första branschutställningen med allt för sjön.

Utställningen blev mycket lyckad och man valde att genomföra den ytterligare en gång, men nu i Liljevalchs Konsthallar på Djurgården 1929.

Namnet Allt För Sjön myntades under början av 1930-talet och har huserat i Stockholmsmässans lokaler sedan tidigt 70-tal. Mässan har blivit en självklar mötesplats för båt och skärgårdsfantaster i alla åldrar och som nu 100 år senare glider vidare med fullt segel. 

Rödlackad mahogny, glänsande ek eller snabb aluminium? Vilka dina preferenser än är så kan du räkna med att få en redig dos och lite till när du kommer på besök under någon av mässdagarna. Man kan självklart även förvänta sig en uppsjö av tillbehör och fullspäckade scenprogram. 

Allt För Sjön öppnar upp sina portar till en värld av ändlös inspiration, nyheter och möjligheten att slå till på just din drömbåt – vare sig det är en kajak, segeljolle eller en motorbåt.

Efter inställda mässor under 2021 och 2022 så skotar vi segel och ställer siktet på Allt för Sjön 2023.