8 trender 2019

8 båttrender

Utvecklingen inom båtvärlden går nu rekordsnabbt. Både på material- och teknikfronten görs stora satsningar – och framsteg. Vi har spanat in några av de rådande och kommande trenderna.

Efter ännu ett år kajkandes runt i världen som båttestare och som besökare på alla de stora båtmässorna, kan jag slå fast att det rör på sig rejält i branschen. Det handlar om ny teknik och design, nya material, välutvecklade integrerade tekniska helhetslösningar som ska förenkla båtlivet och en strävan att nå nya kundgrupper. Båtliv är idag så mycket mer än bara själva båten. Utvecklingen påverkar hur vi använder våra båtar och båtliv är idag så mycket mer än ”bara” själva båten.

1. Ständigt uppkopplad
Allt fler båtproducenter samarbetar med elektronikjättar eller utvecklar egna smarta multifunktionsinstrument, där vi snabbt och enkelt kan styra både båtens elektronik och navigation. Syftet är det samma: att förenkla båtlivet och härmed förhoppningsvis även förhöja nöjet så väl ombord som i land. Att ha Wi-Fi ombord är numera närmast självklart. Trådlösa kontroller och olika appar styr allt från larm, belysning och stereo om

2. Framåt för lättviktare
Vattenskotrarna blir allt smartare, bekvämare och förses med fler funktioner. Dessutom blir de lättare, bränslesnålare och har längre räckvidd. Fler familjer köper skotrar och använder dem som transportmedel. Nu lanseras mer nisch- och ändamålsanpassade vattenskotrar för fiske eller cruising och skärgårdscamping. 

3. Nya målgrupper
Fler initiativ görs för att få nya målgrupper att hitta båtlivet. Det gäller allt från att haka på den starka fisketrenden genom samarbeten, till att satsa på utbildningar i nya kanaler och plattformar. Ett annat sätt att nå nya – och framförallt yngre – målgrupper är att lyfta fram leken och sporten. Det märks framförallt på olika båtmässor där hallarna är fyllda med vattensportutrustning och diverse roliga lekprylar.

Allt från wakesurf, SUP:ar och kajaker till radiostyrda båtar. Att dela båt har också blivit populärt som ett sätt att förenkla det enskilda båtägandet. Det är något båttillverkare som svenska Agapi och världsledande Beneteau stödjer genom olika former av delägaravtal.

4. Allt mer power
Utombordartrenden håller i sig och fortsätter att vråla än starkare. Motorerna blir designmässigt allt mer välutvecklade, lättare i förhållande till sin kapacitet och mer driftsäkra, samtidigt som priserna pressas. Seven Marine, som numera ägs av Volvo Penta, leder fortfarande power-ligan med sin 627-hästare. Dubbel- och trippelinstallationer börjar bli vardagsmat även i Europa och även allt fler svenska medelstora båtar rustas med utombordare. Det blir vanligare med joystick också till utombordare, bland annat har Yamaha, Mercury och Evinrude sina egna system. Med joystick blir det ännu lättare att lägga till och se ut som ett proffs också i mer trixiga situationer.

5. Grönare tänkande
I strävan att bli grönare, tystare och starkare har branschen redan gjort fler framsteg med inombordare med hybrid eller eldrift. På mässan kan du bland annat spana in svenska elbåten X Shore och nyligen offentliggjorde Volvo Penta sin satsning på hybriddrift. Tyska kolfiberbåten Say slog i höstas världsrekordet i att köra snabbt med eldrift.

Slovenska Greenline Yachts var tidiga att lansera flera hybrid-drivna båtar och de verkar bara bli fler. Nu ser vi även att allt fler tillverkare av utombordare som satsar på hybrid- och eldrift. Bland annat ska svenska GreenStar Marine, om allt går enligt plan, under 2019 leverera de första el-utombordarna med upp till hela 450 hk. 

6. Crossover äger
Allt fler fritidsbåtar byggs med syftet att tillgodose funktioner för de flesta önskemålen. Crossovertrenden syns i materialvalen, främst i kombinationen aluminiumskrov med plastinnerliner. De tidigare mer råbarkade aluminiumbåtarna får mer genomtänkt design, även invändigt och rustas med allt fler tillbehör. Vi ser också att katamaraner fortsätter att växa i popularitet och att även motorbåtstillverkarna hänger på den trenden. 

7. Över ytan
Allt fler utvecklingsprojekt handlar om bärplan eller foiling. Det gäller både segel- och motorbåtar. Med bärplan minskar båtens våta yta och därmed även friktionen i vattnet, vilket gör att det krävs mindre kraft för båten att ta sig fram. I Sverige har vi bland annat motorbåten Candela, som både går på el och är utrustad med bärplan. 

8. Segling mitt i prick
Fossilfritt drivande (när inte motorn är igång), en aktiv livsstil och meditativt, där färden ofta är målet snarare än destinationen. Segling erbjuder mycket av det som är dagens stora trender och borde ha en stor tillväxtpotential. Dessutom finns det många alternativ att välja på även för den som inte satsar på att äga en egen båt, exempelvis andelsägande och charter. 

Vill du nå köpstarka stockholmare 2021?
Fyll i Allt för sjöns intresseanmälan nu!