Segelbåt

Fyllda segel - Storsatsning med egen segelbåtsbrygga

Du som gillar segling har allt att vinna på att besöka Allt för sjön i år. Här visas allt från jollar till moderna familje- och kappseglingsbåtar till superbekväm charter. På plats finns också segelmakare, researrangörer och branschens experter. Dessutom har du chans att möta några av världens bästa seglare.
Text: Anna Sandgren

Efter succén med en egen segelbåtsbrygga under förra årets Allt för sjön fortsätter seglingssatsningen. I år kan du spana in småbåtar, drömbåtar och kanske den där perfekta cruisingbåten. Framförallt erbjuds du en unik chans att träffa och prata med segelmakare, tillverkare, experter och andra likasinnade. Till invigningen och första helgen kommer dessutom en av seglingsvärldens stora stjärnor, America’s Cup-veteranen Dennis Conner.

Bland de svenska varv som i år lagt till vid bryggan kan nämnas Rosättra Varvet, som visar sin väldesignade Linjett 43 och ett nytt spännande kolfiberprojekt på 50-fot. Ett samarbete med Marstrom Composite, i absoluta världsklass. Hallberg-Rassy kommer med sin nya 57-fotare, som också är mässan största båt. Arcona Yachts visar sin nya 435 och 380 samt Najad 395AC. Dessutom väntar världslansering av en helt ny seglingsliga.

Du träffar också en rad charterarrangörer, med båtar från bland annat Jeanneau och Dufour. På plats är också KSSS som har som huvudtema ”KSSS och havet”. I montern kommer det att finnas en J/70 och här kan du prata andelssegling, nytt Sprint-format och ÅF Offshore Race, samt få information om KSSS:S fyra hamnar – Saltsjöbaden, Sandhamn, Lökholmen och Telegrafen. 

Inför ÅFOR erbjuder KSSS en utbildning för tjejer och instiftar ett nytt tjejvandringspris. För dig som vill prova att hänga i trapets finns en trapetsrigg i montern. 

90-års jubileum
Svenska Kryssarklubben (SXK) är på plats i egen monter och delar ut tidningar, samt ger rabatt på medlemskap i klubben. I samband med att Stockholmskretsen fyller 90 år i år firas detta med berättelser om både historia och nutid. Här finns även massor av information att hämta om bland annat seglarskolor, 24-timmars seglingar med mera. I Pro4u Sail Racing Teams monter kan du ta del av teamets erfarenheter och tips kring användning av instrument och PC-programvara vid segling i allmänhet och kappsegling i synnerhet.

Design och innovation
Besök gärna montern för Design & Innovationsexpo. Här finns bland annat Chalmers med sin spektakulära segelbåt Formula Sailing, även KTH kommer med en foilande båt med eldrift. Dessutom visar SYR (Sveriges Yachtkonstruktörers Riksförening) upp projekt under temat design och innovation. Välkommen till en social seglingsbrygga fullspäckad med kunskap, nyheter och inspiration!

SAILFORUM
Hämta ny kunskap!
Längtar du efter ny kunskap och inspiration har du alla möjligheter att få din längtan stillad. Under mässan erbjuds ett stort seminarieprogram där du som besökare kan lyssna på inspirerande föreläsningar från Sail Forum-scenen. Du kan vänta dig ett brett utbud, med allt från hur du optimerar din båt, till inspiration från långseglare som vågat förverkliga sina drömmar och hur du blir en bättre seglare. I år är bland annat den välmeriterade och framgångsrike kappseglaren, Patrik Forsgren, på plats för att tipsa om nya metoder för att nå framgång på kappseglingsfältet.