Loris

Ivar Kreugers Loris

En del av Heleneborgs Båtklubb ligger lite för sig själv. Motoryachten Loris byggdes 1913 år Ingenjör Ivar Kreuger. Hon är en 15 m lång expresskryssare med salong och dubbla sittbrunnar och gjorde på sin tid hela 27 knop.

Ivan Kreuger använde henne mest privat men även som representationsfartyg och det har varit många prominenta gäster ombord genom åren. På Kreugers tid åkte Hollywoodstjärnorna Mary Pickford, Douglas Fairbanks och Greta Garbo med på en tur runt Värmdö 1924. Prinsessan Ingrid hoppade mellan sofforna som barn och flera av dåtidens mäktigaste affärsmän blev bjudna på champagne i sittbrunnen.

Loris sjönk
På 1980 talet var det nära att hon försvann för evigt. Hon sjönk utanför Ekerö och blev sedan upplagd i ett skogsbryn där andra båtägare tvättade av sina penslar på henne och bröt loss beslag och mahognybitar tills varvet tröttnade och tänkte elda upp henne.Som tur är räddades hon i sista stund och genomgick senare en 5 år lång totalrenovering i ett samarbete med Skeppsholmens Folkhögskola och fastighetsbolaget Hufvudstaden.1998 sjösattes Loris åter som ett inslag i Kulturhuvudstadsåret.
 
Loris blev K-märkt
Sedan dess har hon blivit K-märkt av Sjöhistoriska muséet och deltagit i ett antal mässor, tv-program, festivaler och tidningsartiklar. Hon går idag som charterbåt i Stockholmsområdet och har gästats av bland andra vår Kung och Drottning, av Björn Borg, Hertigparet av Roxbourghe och många fler.