Traila mera

Traila mera och få flexibelt båtliv

Med båten på trailer behöver du ingen bryggplats. Du sjösätter bara när du ska använda den. Dessutom är det lättare att hitta uppställningsplats under vintern eftersom du inte är hänvisad till en båtklubb eller marina och du slipper bottenmåla. En annan fördel är att du enkelt kan upptäcka nya farvatten.

Patric Vedin är en av alla dem som älskar att vara ute på sjön, framförallt för att pröva fiskelyckan, men också att vara ute tillsammans med sin familj. Sedan åtta år tillbaka har han valt att ha båten förvarad på en trailer utanför lägenheten i Bromma. Innan dess fiskade han från en mindre båt som han kunde förvara på biltaket.

- Det viktigaste är att komma ut på sjön och att det gäller att vara lösningsorienterad när man bor i stan och vill ha ett enkelt och prisvärt båtliv. I princip är det omöjligt att få en båtplats i närheten där jag bor. Att ha båten på trailer gör att jag enkelt kan nå olika fiskevatten när helst jag känner för det och som tur är har jag bara några minuter ner till närmaste ramp. Dessutom är det billigare att tanka i och med att jag åker in på en vanlig mack med hela ekipaget. En annan fördel är att jag kan lasta i och ur all fiskeutrustning hemma och inte riskerar att få allt stulet.

Vad är det för båt du har?
- Det är, eller rättare sagt var, en Trifoil 70 de luxe, en norskbyggd båt från det glada 70-talet. När den kom ut på marknaden var den revolutionerande med att den var osänkbar och näst intill omöjlig att välta i sidled. Det senare var anledningen till att jag valde just det här skrovet som grund eftersom jag ville ha den till fiske. Efter ombyggnad väger båten cirka 350 - 400 kilo, inklusive en 50-hästare och en del fiskeutrustning.

Var brukar du traila båten?
- Eftersom vi bor i Bromma blir det mestadels i Mälaren, men även andra närliggande vatten både norr, söder och öster om stan. Om ungarna får välja blir det gärna en tur ut till Birka, eller någon skön avskild badvik med vänner eller middag på en klippa. 

Så skapar du ett trailerbart båtliv
- Fixa och rusta själv som Patric Vedin – på mässan finns experter på plats att prata med.
- Köp begagnad – prata med någon av mässans båtmäklare.
- Köp ny – mässhallarna är fyllda med nya båtmodeller i trailerbara storlekar.
- Hyr eller ingå i en båtpool – prata med någon av båtpoolsrepresentanterna som ställer ut på mässan.

Båttrailers
Det finns dels registrerade båttrailers och dels så kallade båtvagnar, som inte är registrerade. En registrerad båttrailer får köras i upp till 80 km/h på allmän väg och ska besiktigas vartannat år. En båtvagn är en enklare konstruktion och du får oftast köra med den i max 40 km/h. Den behöver inte besiktigas och passar bäst för dig som bara flyttar båten korta sträckor.  

Trailerbara båtar
De flesta mindre motorbåtar går att traila. Hur mycket båten får väga beror på trailerns lastkapacitet, men också på dragbilens vikt och vad den får dra, samt din körkortsbehörighet. Antalet trailerbara segelbåtar har blivit fler den senaste tiden. De har antingen centerbord eller sänkköl. En båt med centerbord kan oftast transporteras på en vanlig båttrailer, medan den med sänkköl behöver en specialanpassad trailer.

Vill du nå köpstarka stockholmare 2021?
Fyll i Allt för sjöns intresseanmälan nu!