green kayak

Paddla grönt och gratis med GreenKayak

Vill du uppleva sommaren från vattnet – helt gratis? Och samtidigt göra en insats för miljön? Då borde du testa på GreenKayak! Initiativet har varit väldigt populärt i Danmark och nu får vi också ta del av det. Du utgår från Tahe Outdoors på Pampas Marina. Vi har intervjuat Andrew på Tahe Outdoors för att få veta lite mer.

Vad är GreenKayak?
NGO GreenKayak är ett miljöalternativ som syftar till att minska mängden avfall i vattnet. De vill erbjuda så många människor som möjligt chansen att aktivt engagera sig i kampen mot miljöföroreningar. Du kan låna en GreenKayak gratis i upp till två timmar medan du åtar dig att samla in avfall på din resa genom hamnen och kanalerna samt dela dina erfarenheter på dina sociala medier-kanaler med #greenkayak. När du är klar med din paddling och insamling av skräp så väger vi och registrerar hur mycket du har plockat upp.

Hur kommer det sig att ni tog på er detta initiativ?

Tahe Outdoors firar sin 30-årsdag under säsongen 2019 och liksom massor av överraskningar och evenemang under året är vi alltid angelägna om att stödja gröna och miljöväldiga alternativ. Detta inkluderar World Clean Up-kampanjen som vi sponsrade i år och många av våra kajaker är märkta "eco" eftersom de är gjorda av återvunnen plast. Det är alltså väldigt viktigt för oss att göra vår del i miljöarbetet och då är GreenKayak perfekt, det är ju dessutom väldigt roligt att paddla.

Varför tror du att det har varit så populärt i Danmark?

Under de senaste två åren har flera tusen volontärer använt GreenKayak i Köpenhamns och Århus hamnar för att samla mer än 10 ton avfall. Jag tror att det beror på några mycket entusiastiska och ambitiösa människor bakom initiativet och också för att de gör det så enkelt att använda. 

GreenKayaks är mycket mer effektiva för att samla avfall från vattendrag. Kajaken är extremt flexibel och kan komma nära områden som annars är svåra att nå. GreenKayaks kajaker har plats för två personer. Kajaken är mycket stabil och tidigare kajakerfarenhet är inte nödvändig. 

Vid utlåning av en GreenKayak kommer det att finnas flytvästar och utrustning för att samla skräp. Majoriteten av oss hjälper gladeligen till att rensa vår natur, särskilt när det handlar om staden vi bor i. Eftersom det är gratis och lättillgängligt så är det ett enkelt beslut. 

Vad är det bästa med att paddla, tycker du?

Jag gillar det eftersom man kommer nära naturen och kan fly stadens stress – ingen dator, TV eller telefon. Det är också ett bra träningspass och som en tävlingssimmare är det ett bra komplement till min normala träning. Att åka på en längre dagstur kan också vara ett underbart äventyr med vänner och familj där du kan nå platser du annars aldrig får uppleva!

Vilken är den bästa rutten att paddla i Stockholm?

Jag skulle rekommendera en trevlig paddling runt Kungsholmen som ligger precis vid vår uthyrning. Det är cirka 10 km och på vägen finns några trevliga stränder och till och med barer och restauranger att stanna vid. På kanalsidan närmast stan finns mycket skräp som vi välkomnar dig att samla in så mycket du kan av.

Vill du nå köpstarka stockholmare 2021?
Fyll i Allt för sjöns intresseanmälan nu!