foiling-os-klass-allt-for-sjon

Ny OS-klass gör vindsurfing hett igen

Vindsurfing var en stor sport på 80-talet men har de sista 20 åren varit en företeelse för en begränsad grupp stormjägare. Mycket beroende på att modern utrustning krävt stark vind för att det skulle vara roligt att vindsurfa. Den nya vindsurfingklassen IQfoil kan ändra på det.

I IQfoil får vindsurfarna en klass som kan attrahera en bred målgrupp och fungerar i många olika väderförhållanden. IQfoil går att segla i brett vindregister (3-18 m/s) och i farter mellan 5 till 30 knop.  

Vad är foling?

Foiling är båtar eller brädor med bärplan på skrovet vilka har fått allt mer uppmärksamhet och revolutionerat branschen senare år. Tekniken gör att skrovet lyfter över vattnet vilket då ökar hastigheten.

IQfoil är optimerad för foilande segling, vilket betyder att endast fenan är i vattnet och skrovet är i luften. Det kan man kanske tro är svårt, men faktum är att de som provar ofta får uppleva ”foiling” första gången de testar, och svävar över vattnet med endast fenan som kontaktpunkt.

Att uppleva foiling första gången man testar är inte självklart. Förra generationen foil behövde en rutinerad vindsurfare ofta träna en hel säsong innan man kunde segla dem stabilt i foilande läge. Nu har de utvecklats och blivit mycket stabilare. Dessutom är utrustningen utvecklad för att även fungera med vanlig fena.

Seglingsskicklighet belönas när du foilar
Det är ett koncept som kommer att belöna seglingsskicklighet och taktisk kunskap. Både taktiska val i seglingen och förmågan att hantera utrustningen i högsta fart är avgörande för hur man placerar sig i ett race.

IQfoil-konceptet känns modern och är kanske det många seglare drömmer om inför framtiden. Många seglingsklasser är dyra eller kräver mycket vind. Denna klass är relativt billig, kan användas både i lättvind och hårdvind och har fantastisk kryssförmåga. Den uppfyller önskemål som många seglare efterfrågar. I förhållande till andra i OS-klassen inom segling är utrustning väldigt enkel att resa med och relativt billig i inköp.

Den OS-klassade utrustningen består av:
1x Bräda (IQfoil 95)
1x Hydrofoilfena
1x Vanlig fena
1x Rigg med 9kvm segel för herrar och 8kvm för damer och juniorer

Den nya OS-klassen IQfoil som är officiellt rekommenderad av World Sailing som klass inför OS 2024 bidrar nu till nytt liv i vindsurfingsporten.

Vill du nå köpstarka stockholmare 2021?
Fyll i Allt för sjöns intresseanmälan nu!