battur-malaren-stockholm-allt-for-sjon

Motorbåt i Stockholm – den bästa rutten på Mälaren

Här kommer tips på hur du ska få ut det mesta av din båttur i Stockholm. Vi förutsätter att du börjar innanför slussarna och befinner dig i stan och på Mälaren. Du är dig själv för en stund. Du styr din båt, känner solen och vinden mot ansiktet. ”Vart är vi på väg?”

Kungen först! Drottningholms slott
Åk ut till Lovön och Drottningholm. Sikta mot Ekerö. Åker du förbi Kungshatt har du åkt för långt om du åker västerut från stan. Ankra, titta på slottet och bada lite om det är fint väder. Extra kul om du har en turist i båten.

Ofta blir det många båtar och trångt redan tidigt på eftermiddagen då många väljer att lägga sig mittemot Drottningholms slott. För att undvika att det blir trångt kan du välja att lägga dig en bit ut i viken även om du kommer tidigt. Är det blåsigt och fint väder kan det vara läge att skippa Drottningholms slott helt eftersom många båtar kommer vilja ligga i lä i viken.

Du glömde tanka! – Ålstensmacken
Antingen kommer du ihåg att tanka innan eller efter Drottningholm. Det kan också vara bra att köpa andra förnödenheter som vatten, snus och glass. Har du tur kommer det ut en trevlig tonåring och hjälper dig lägga till och tanka din båt. En extra lyx som sker om personalen har tid. Tänk på vart bensin- och dieselpumparna sitter när du lägger till.

Fjärdar och breda kanaler till lunchstället
Nu är det lunchdags och ni har en transportsträcka framför er. Du kommer åka förbi Hägersten på babords sida och Bromma på styrbords sida på väg tillbaka mot Stockholm. Här kan du välja att gå norrut mot Pampas Marina eller Alvik för att äta lunch. Du kan också åka söderut förbi Gröndal och Liljeholmen för att äta på Loopen som ligger vid Hornstulls strand i Liljeholmsviken, under Liljeholmsbron. Alvik är lugnare och finare, Loopen är lite mer röj och Pampas är en blandning (Pampas har brunch på helger under säsongen).

Du kan också köra på rakt fram i fjärden förbi Reimersholme och under Västerbron. Då hamna du på fjärden med Norrmälarstrand och Södermälarstrand på olika sidor om båten. På Norrmälarstrand kan du också lägga till och äta på ett par ställen med fin utsikt, men på Sjöpaviljongen vid Alvik sitter du väldigt nära vattnet om du har tur. Du kan ha båten ett par meter ifrån ditt bord. Boka bord i Alvik om du vill vara säker på bra lunchplats under din mälartur.

Om du ska slussa kan du inte längre ta turen via Gamla Stan och Slussen eftersom Slussen byggs om. Ett bra lunchställe är då Loopen eftersom du kommer behöva åka den vägen för att slussa.

Kungsholmen runt
Den finaste turen innanför tullarna i Stockholm är Kungsholmen runt. Om du befinner dig i Alvik kan du gå både norrut och söderut runt Kungsholmen. Om du befinner dig på Norrmälarstrand eller Hornstulls strand går du södra vägen och om du befinner dig på Pampas Marina går du norra rutten. Båda hållen fungerar, men av någon anledning känns motsols bättre.

Kanaler är trevliga när man har motorbåt. Du kanske har åkt lite snabbare på fjärden och nu har ni möjlighet att puttra, prata, sola och dricka kaffe. Stadshuset, Karlbergs slott och Riddarholmskyrkan sticker ut som sevärdheter. Utanför Karlbergs slott kan du lägga ankare och bada igen. (Akta dig för låga broar!)

Dags att åka hem
Nu vill du ju inte åka samma väg hem. Välj därför en annan. Har du börjat gilla kanaler vid det här laget? Ta då Långholmskanalen hem om du ska västerut. Du kommer mötas av gamla motorbåtar i trä på båda sidor. Det finns även en liten oas mitt i kanalen som ger intrycket av att vara en damm. Där kan du också ankra och bada en sista gång.

Vill du nå köpstarka stockholmare 2021?
Fyll i Allt för sjöns intresseanmälan nu!