hitta-ratt-batmodell

Hitta rätt båtmodell

Styrpulpet, daycruiser, hardtop, walkaround. Utbudet av motorbåtar i den mindre mellanklassen 6-8 meter är stort och det kan ibland vara svårt att navigera rätt i båtdjungeln. Vi har valt ut fyra olika modeller som täcker de flesta behoven på sjön.

När du ska välja båt är det klokt att börja med att ställa dig frågorna: Vad ska båten användas till? Ska det vara primärt för transporter, fiske, solbadande eller semesterbåt? Ska det gå att laga mat, övernatta, gå på toaletten med mera? Fundera även över hur många personer som oftast kommer vara med ombord och i vilken typ av farvatten du färdas i. 

Uppskattar du en båt som är mer praktiskt än snabb? Eller prioriterar du fart och snygg design? Sedan återstår så klart valet mellan plast, alumi¬nium, trä, gummi eller en hybrid. Generellt är båtar i aluminium mer oömma och tåligare, men också dyrare än de i plast. Trä är vackert, men kräver trogen kärlek för att hållas i skick.

Vi har valt fyra typer av båtar i mellan¬klassen som fångar in de flesta behov på sjön. Gemensamt för dem alla är att de har planande skrov. Förenklat gäller att ju plattare botten en båt har, desto lägre tröskel behöver den övervinna för att komma upp i plan. En plattare botten för däremot med sig att båten går stötigare i motsjö. 

Ett skrov med djupare V-form (mäts vid akterspegeln) har högre planingströskel och det behövs mer kraft för att komma upp i plan fort. En fördel med en djupare V-botten är att båten tar sjöarna mjukare. Det är alltid klokt att fråga om båtens bottenvinkel (deadrise). Generellt innebär en V-form på 15 grader att skrovet är platt, medan 24 grader är djupt.

1. Hardtop/Kabinbåt
De första Hardtop-modellerna (HT) kom på 1960-talet. Med tanke på vårt varierande väder i Norden är det inte så förvånande att båttypen blivit mycket populär i våra farvatten. HT:n är en öppen båt med en främre del som är täckt av ett tak och där den bakre delen kan täckas med ett kapell.

Den passar alltså såväl för solsken som hastigt anländande regnskurar, eftersom den ger betydligt bättre skydd från väder och vind än daycruisern och walkaroundbåten. Dessutom brukar även boendekomforten vara högre i en HT.

Ett smart alternativ för dig som åker båt tidiga vårar och sena höstar. Rent allmänt brukar HT:n anses vara mer praktisk än vacker, men dess mångsidighet kan ingen ta ifrån den. Den passar lika bra för vattensporter, en dagstur till badberget, transporter som för enkla weekend övernattningar. En stor del av det som gäller för en HT passar också in på kabinbåten.

2. Daycruiser
Daycruiser (DC) som är en amerikansk företeelse med rötter i 1960-talet, har generellt ett djupt V-skrov och betraktas ofta som havets sportiga cabriolet eller ”raggarbil”. Sittbrunnen är stor och öppen, under fördäck väntar en ruff. Normalt är en DC runt fem meter lång, men är idag allt oftare runt sju meter och på kontinenten och i USA ännu längre. Förr hade de flesta DC inombordare, idag lanseras allt fler även med utombordare. 

På plussidan står coolhetsfaktorn och att de oftast bjuder på stor körglädje (givetvis spelar motorstorleken in) och de många användningsområdena. Den bjuder på bra sovutrymmen, hög komfort, är ofta utrustad med både ett litet pentry och toalett - men du får räkna med att lägga ner en hel tid åt att knäppa kapell.

Du kör ute i det fria och det kan bli blåsigt för passagerarna i aktersoffan när motorn får gå fullt. En nackdel, framförallt på de äldre modellerna är att många av dem har smala skarndäck som kan vara utmanande att balansera på vid iland-och ombordklivning. En hel del moderna DC:s har fått en lucka i framrutan, vilket underlättar passagen avsevärt.

3. Styrpulpeten
Styrpulpetaren är en nordisk specialitet och en öppen dagtursbåt med en pulpet mitt på eller placerad ut mot endera sidan. De finns även med dubbelpulpeter och kan då förses med en dörr emellan, vilket ger bättre skydd för alla i akterbrunnen. Förses i regel med utom¬bordare. 

Ett vanligt användningsområde är som transportbåt mellan stugan på ön och fastlandet, men även som en bra familjebadbåt. De flesta styrpulpetbåtar är under sex meter och gör sig bäst i hyffsat skyddade vatten. Precis som för WA:n gillas styrpulpetaren av sportfiskare, efter¬som en styrpulpet placerad i mitten ger fri passage runt om. En äkta arbetshäst för dig som fraktar folk, prylar och byggmaterial.

4. Walkaround
Walkarounden (WA) är född i USA och brukar ha en längd på mellan fem och åtta meter. WA:n kan sägas vara ett mellanting mellan en styrpulpetbåt och en daycruiser. Den har en väl tilltagen styrpulpet mitt på båten, ibland stor nog att rymma en ruff. Motorn kan vara en inombordare, men lika vanligt är det att den återfinns på akterspegeln. WA:n är praktisk med stora utvändiga ytor, dock på bekostnad av platsen under tak. 

Passar dig som är fintväder-optimist och soldyrkare, men framförallt uppskattar en båt som är praktisk, säker att röra sig ombord på och som har fart¬potential. Dessutom är det lätt att lasta i och ur prylar. Finns i en mängd olika designer, såväl med breda skrov och boutrymmen, som smalare skrov med bara en liten stuv under pulpeten.

Väldigt populär bland sportfiskare som dyrkar möjligheten att svänga obehindrat med spöt. Däremot sitter passagerarna ganska utsatta för vädret och vindens nycker. Vilken är din favorit?

Vill du nå köpstarka stockholmare 2021?
Fyll i Allt för sjöns intresseanmälan nu!