djuphavsfiske-afs

Blåfenad tonfisk tillbaka i svenska vatten efter 50 år

Den blåfenade tonfisken är tillbaka i våra svenska vatten efter 50 år. De kommer i stora antal och det är upp till oss hur vi ska ta tillvara fiskarna. Lars Furberg hoppas att denna resurs ska skapa jobb i framtiden genom sportfisketurism.

Lars Furberg är havsfiskare och brinner för havsfiske och Big Game Fishing. Han har gjort det sen 1999. Han har trailat sina båtar för att fånga blåfenad tonfisk och andra fiskar i både svenska vatten och utomlands.

- Vi har nu här i Skandinavien världens bästa fiske för blåfenad tonfisk. Det är lokomotivliknande fiskar som kan väga uppemot 500 kilo som simmar i våra vatten, säger Lars. 

4 tips för att få upp en blåfenad tonfisk
1. Köp inte för stora grejer. Idag kan mindre rullar och spön fungera alldeles utmärkt. De tunna flätlinorna har öppnat för detta och framför allt blir utrustningen lättare, men har behållit samma tålighet.
2. Om du kör blåfenat så är det klart bäst enligt Lars och att meta efter dem.
3. Du gör på samma sätt som när man metar löja eller brax. 
4. Du har en lina med ett flöte eller som i Lars fall, där han bytt ut flötet mot en ballong. Betet ligger från 5 meter till 80 meter ut. När det nappar då exploderar ballongen och rullarna vrålar.

ICCAT forskningsprojekt märker den blåfenade tonfisken
Under de senaste fyra åren har Lars ingått i ett forskningsprojekt som syftar till att märka den blåfenade tonfisken. De fiskas upp, märks och släpps tillbaka ned i havet för att forskarna ska kunna spåra dem under ytan. 

Forskarna in data på migreringsmönster och annat som kan förklara fiskarnas beteende. Projektet drivs av ICCAT (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas), Sverige, Norge och Danmark.

Vill du nå köpstarka stockholmare 2021?
Fyll i Allt för sjöns intresseanmälan nu!