battrender2020

Årets båttrender

Tryggare, enklare, bekvämare, effektivare och mer miljövänligt. Det går fort framåt i båtbranschen.

Ny teknik, smart design, nya material och integrerade helhetslösningar förenklar båtlivet och påverkar hur vi använder våra båtar. Framtidens båtliv handlar om så mycket mer än själva båtåkandet. Vi spanar in några av de hetaste trenderna. 

I strävan mot ett mer miljövänligt båtliv har båtbranschen redan gjort fler framsteg med bland annat inombordare med hybrid eller eldrift. Allt fler utvecklingsprojekt handlar om bärplan eller foiling. Det gäller både segel- och motorbåtar. Sverige ligger långt fram i utvecklingen av eldrivna båtar, med bland annat X Shore och Candela i spetsen.

Spännande är också one.fly, en liten hydrofoilbåt med design av Mannerfelt Design Team byggd med teknik från svenska Foiltwister. Yamaha visade upp sitt koncept för en ny elutombordare under Düsseldorfmässan och Volvo Penta, har satt 2021 som deadline för att introducera en ny elektrisk/hybridmotor.

I Düsseldorf visade också RS Electric Pulse58 - 100 % elbåt med skrov enbart tillverkat av återvunnet material från PET-flaskor. 

Att satsa på en hydrodynamisk design, med minskat motstånd i vattnet, blir allt viktigare. Och för att inte tala om segling, som verkligen är mitt i prick, framförallt nu när vi ser allt fler eldrivna motorer specialutvecklade för segelbåtar. 

Potentialen här är stor inte minst för att sporten även innebär en både aktiv och bitvis meditativ livsstil. Dessutom finns det många alternativ att välja på även för den som inte satsar på att äga en egen båt, exempelvis andelsägande och charter.

Effektivare upplevelser
När amerikanska affärstidningen Forbes Magazine listade fyra heta trender för2020, placerar sig båt som nummer tre och spås blir ett av de nya (och bästa) sätten att resa på.

På 4:e plats kommer ”Motion-based travel”. En perfekt kombination! Det är precis den trenden jag skrev om redan för ett par år sedan och som bland annat Axopar har hakat på och även anpassat sina nya båtmodeller efter. Eller i klartext: båt är mer än ”bara” själva åkandet.

Båtlivet öppnar upp för så många möjligheter till äventyr och upplevelser. Lasta ombord kajaken, ta med dig våtdräkt och joggingskor eller klätterrepen. Upptäck skärgårdsnaturen och förena nytta med nöje.

Roligare och enklare
Nya kunder och målgrupper! Ett sätt att nå nya och framförallt yngre målgrupper är att satsa på aktiviteter runt själva båtåkandet och att lyfta fram leken och sporten.

Över ytan– allt fler utvecklingsprojekt handlar även här om foiling och eldrift. Foilande vindsurfingbrädor håller på att revolutionära sporten. Du som tycker att surfa inte är det lättaste, men ändå vill briljera har nu alla möjligheter genom de många olika eldrivna surfbrädorna som lanserats de senaste åren. Bara att plugga in, vänta lite och sedan hoppa upp på brädan. 

Lätt som en plätt – och garanterat väldigt roligt. Även om du säkerligen inte kommer kunna gå på vattnet under din livstid finns nu en möjlighet att åtminstone cykla på vattnet. Världens första foilande e-bike, elcykel är Manta5. Ett perfekt alternativ till gymmet.

Avkopplat och uppkopplat
Smarta multifunktionsinstrument gör entré på allvar. Syftet är det samma: att förenkla båtlivet och härmed förhoppningsvis även förhöja nöjet så väl ombord som i land. Att ha trådlösa kontroller och olika appar som styr allt från larm, belysning och stereo ombord till undervattensbelysningen. 

MDF (multifunktionsdisplayer) gör numera så mycket mer än att bara visa var fisken håller till, genom delade skärmar kan du få info om så väl din position för navigering som reglera din stereo, värmen, kolla så att allt är ok med motorn mm. Framförallt har upplösningen förfinats rejält. 

Docking cameras - kanske har du en kamera som hjälper dig när du ska parkera din bil, nu blir det även allt vanligare på båtar. Stabilisatorer, gyrosystem som gör att din båt ligger stilla och inte rullar, samt skapar en behagligare gång, är något som vi tidigare mest sätt på större lyxiga yachter.

Nu kommer det lösningar även för mindre båtar. Ett exempel är svenska Seakeeper Fancy som passar båtar på 27-35 fot.

Vill du nå köpstarka stockholmare 2021?
Fyll i Allt för sjöns intresseanmälan nu!