Sll 47 Guldbåt

Världseliten i segling samlas på Allt för sjön 2019

Nu introduceras SSL NATIONS GOLD CUP – som VM i fotboll.
Text: Anna Sandgren

Under öppningshelgen råder stjärn och guldregn över Seglingsbryggan. Här samlas både svenska och internationella OS-och VM-medaljörer.  SSL Nations Gold Cup presenteras och står för Star Sailors League och är den regatta som samlar flest världsmästare och olympiska mästare. I finalen slåss 25 besättningar i ett tennis-inspirerat ATP-system byggt på ranking. Nu introduceras Nations Gold Cup, som drar igång år 2021, men först väntar deltävlingar bland annat i Saltsjöbaden, som redan nu fungerar som ett av fem träningscenter.

– SSL NATIONS GOLD CUP hämtar inspiration från VM i fotboll och är en äkta sporttävling mellan nationer, representerade av de allra bästa seglarna. Här kommer den största samling av OS-medaljörer någonsin att tävla mot varandra, säger Leif Carlsson som leder SSL:s svenska organisations kommittee och som håller i taktpinnen för träningscentret på Sune Carlssons båtvarv.

På mässan har du nu chans att för första gången spana in en av de specialbyggda båtarna, SSL 47. Totalt kommer 16 identiska SSL 47 one-design att byggas. Besättning ska bestå av 8-10 personer. Cupen involverar 140 länder, varav 40 sedan kvalar sig vidare till den stora finalen.

- I vår monter visar vi, förutom SSL 47, även en helt ny Starbåt. Dessutom kommer flera av våra största seglingsstjärnor vara på plats. Det blir så mycket guld i vår monter att man behöver solbrillor, skrattar Leif Carlsson.