Passion för båtrenovering

Med båtrenovering som passion

Med nästan 60 år på nacken och nu med minst lika lång livstid framöver. Två år har det tagit för Henrik Dahl att renovera sin Rally-Frallan, en Fisksätra Firally som definitivt är något utöver det vanliga. I sommar ska han åka Strömstad – Haparanda non-stop i sin sex-metersbåt, men först kan du spana in den på Classic Boat Show.
Text: Anna Sandgren

Har du en gång sett en Fisksätra Firally på närmare håll och insett dess brutala beständighet, både sett ur bruks- och trendfaktorperspektiv, sitter den fast förankrad på näthinnan. Det är något speciellt med de här sex-metersbåtarna, vars produktion startade 1962 i Fisksätra utanför Stockholm. Firallyn, eller Frallan som de invigda säger, väcker känslor. Henrik Dahl har tidigare visat två andra extremt välrenoverade ”Frallor” på Allt för sjön tidigare. Båten han visar på Classic Boat Show i år är toppmodernt utrustad i alla avseenden och omgjord för att vara säker oavsett väderförhållanden och utmaningar.

- Den här båten kallar jag ”Rally-Frallan”. Hon är en sjömätare byggd på 60-talet som nu är minutiöst renoverad och utrustad med det bästa du kan hitta i allt från motor, navigationssystem till stolar, brandsläckningssystem, stabilisatorer med mera. Jag vågar inte ens räkna ut hur mycket tid som är nedlagd. För mig är det här en passion och mitt sätt att koppla av. Jag gillar att visa att man kan skapa något riktigt bra med moderna funktioner även av en äldre båt från 60-talet. 

Henriks plan är att sjösätta ”Rally-Frallan” i Strömstad under sommaren och sedan köra non-stop till Haparanda. Han räknar med att det tar cirka 50 timmar. Syftet är att visa att det är möjligt att köra långt även i en mindre båt och att njuta av naturupplevelserna, inte att slå hastighetsrekord.