historien om arken

Båtporträtt – Historien om Arken

Denna varsamt moderniserade skönhet är ritad av ingen mindre än CG Pettersson, Sveriges mest kända motorbåtskonstruktör. Arken byggdes 1926.

Varför byggdes Arken?
I en tid då båtar konstruerades för varje ägares behov var även båten en del av vår samhälleliga mångfald. I detta fall handlar det om en familj som 1926 behövde en ny båt för att kunna ta sig till sommarstället långt ute i skärgårdens havsband.

Det skulle vara en sjövärdig båt vars egenskaper inte bara var till för att frakta familjen till sitt älskade lantställe, utan även bidra till möjligheten att ta sig över öppna vatten vid mindre lämpliga väder. Vad gör man då? Jo man vänder sig till en av den tidens mest framstående båtkonstruktörer som dessutom alldeles nyligen gått utefter den norska kusten upp till ishavet med några kamrater och en apa i båten Viking X.

Historien om Arken
C.G. Pettersson fick alltså i uppdrag att rita en ännu mer sjövärdig båt än Viking X.Båten har typiska "Petterssonlinjer" men med lite högre fribord än brukligt och ett skrov som tydligt visar på de sjöegenskaper beställaren efterfrågat.

Ritningarna lämnades till Gustafsson och Anderssons varv på Lidingö som grundades 1905 av bröderna Anders Gustafsson och Reinhold Andersson, och som flyttade till Skärsätra på Lidingö 1916. Varvet är i dag mer känt som Boghammar Marin, som nyligen firat sitt 100 års jubileum, och fortfarande ligger på samma plats på Lidingö. 1926 byggdes där denna båt vid namn Arken.

Arken vinner pris på Classic Boat Show
Utställningen Classic Boat Show exempel på hur Allt för sjön arbetar för att främja klassiska båtar som en del av vårt kulturarv. Juryns motivering till Arken korades till "Årets veteranbåt" 2019:

”Ägaren har på ett bra sätt bevarat Arkens utseende och funktion samtidigt som båten fått moderna funktioner som gör användandet enklare och mer anpassat till vår tids möjligheter och krav. Med andra ord ett gott exempel på hur man kan bevara och använda kulturarvet och samtidigt anpassa funktioner efter miljökrav och bekvämlighet som är mer anpassade för dagens brukare. Detta har dessutom åstadkommits utan att förstöra eller förändra det bygge som 1926 lämnade varvet.”