Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Klabbe Nylöf

Man får en särskild samvaro på en segelbåt

En stark tornado, mörka vågor, en rädsla för att masten ska gå av.
– Många tankar hinner gå genom huvudet när man är i sådana situationer, samtidigt är det helt fantastiskt, säger världsseglaren Claes ”Klabbe” Nylöf som medverkar på Allt för sjön 4–12 mars.

Det började med åksjuka. Klabbe mådde ofta illa när han som liten var ute och seglade med sina föräldrar och två bröder i Stockholms skärgård.
–    Det gav med sig när jag blev lite äldre och barndomens somrar på en segelbåt skapade ett intresse hos mig. Vi byggde barkbåtar, rodde ut till småöar och jag fick hjälpa till att styra segelbåten.
I tonåren började Klabbe tävla i kappsegling, som 17-åring seglade han över Atlanten och som 30-åring vann han jorden runt-tävlingen Whitbread (Numera Volvo Ocean Race).

Vad är det med seglingen som du går i gång på?
–    För det första ger ju naturen helt fantastiska upplevelser. Sedan sammanförs man med människor som man förmodligen aldrig skulle ha träffat annars. Det ger en speciell dynamik och man får en särskild social samvaro på en segelbåt.
–    Något annat jag älskar med seglingen är att man måste ha koll på helheten: väderförhållandena, teknisk utrustning och att man med små medel kan förfina sin segling. Att se väldigt tydliga resultat.

Hur har du förberett dig inför dina världsseglingar?
–    Infor Whitbread och Volvo Ocean Race tränade vi två gånger per dag; allt från yoga till cykling och joggning. Man förbereder sig som om man ska ge sig ut i krig. Både fysiskt och mentalt.
–    Sedan är gruppdynamiken oerhört viktig. Att man har en tydlig rollfördelning där alla är klara över vem som ska göra vad. Ett vinnande team är inte alltid den snabbaste båten, utan båten som har den bästa gruppdynamiken.

Tröttnar du aldrig på seglingen?
–    Jo, absolut. Och det som attraherade i början kan jag nu tycka bara är jobbigt, som alla risker man tar, att man sover för lite, att det är svinkallt. Samtidigt har jag varit lyckligt lottad som kunnat ägna mig åt detta i 25 års tid. Att ha hundra procent fokus på det som händer på båten. Livet på land är mycket mer komplicerat och svårare med alla förväntningar man har på sig. Och jag älskar fortfarande att segla!

Nämn några starka ögonblick under dina världsseglingar!
–    Jag ser mig inte som någon äventyrare, men det finns några ögonblick som är starkare än andra. Ett exempel är när vi seglar Volvo Ocean Race 2001 och befinner oss utanför Sydney och en stark tornado växer sig större och passerar in rätt över oss, då hinner många tankar gå genom huvudet. Man får ett rejält adrenalinpåslag och man är rädd att något ska gå sönder. Men hela teamet jobbar väldigt rationellt och det är en fantastisk känsla när man klarar det tillsammans.

Vad betyder Allt för sjön för dig?
–    Jag och mina bröder brukade åka dit med pappa när vi var små. Vi hade med oss en godispåse och vi gick runt där och tittade på alla fina båtar.
–    För mig är Allt för sjön starten på säsongen här hemma. Numera när jag jobbar med Nautor Swan är mässan det mest perfekta fönstret mot marknaden och kunderna. Här finns alla båtmänniskor samlade på en plats.

Köp biljett till Allt för sjön »

FAKTA KLABBE NYLÖF
Ålder: 50
Bor: Stockholm
Familj: Tre barn 18, 5 och 6 år.
Yrke: Entreprenör inom segling. Svensk representant för varumärket  Nautor Swan.   
Tips till nybörjaren: ”Det finns inget att vara rädd för, på med flytvästen och ut och prova!”
Om segling i dag: ”Tidigare var det ett gubbnöje med segling, men nu har seglingen blivit mycket bredare, den är till för alla. Och vi ser många fler tjejer som tävlar. Det är kul!”