Expedition Rädda Östersjön

Vi finns i monter A10:30

Baltic Science Center
Helgen 16 – 17 mars finns Baltic Sea Science Center på plats. Passa på att bekanta dig med växter och djur som du enkelt kan hitta i Östersjön. Kika i förstoring på hur snygg en spigg är, eller hur maneters föräldrar ser ut. Och vad gömmer sig där inne i en havstulpan på skrovet? Och testa – hur djup är din kunskap egentligen? Hemsida: https://skansen.se/se-och-gora/djurpark/baltic-sea-science-center/

Blå mat – Centrum för framtidens sjömat
Blå mat visar exempel på ätbara saker från våra hav och tipsar om sådant som du själv kan plocka och äta när du vistas i skärgården. Det finns även möjlighet att provsmaka produkter från havet. Fredrik Gröndahl medverkar också som talare från Marina scenen. Se mässans program för detta.
Hemsida: https://www.bluefood.se

Östersjökontraktet
Här kan du lära dig mer om Östersjön och de positiva tecken som faktiskt finns om övergödningen. Du får också veta vilken roll Östersjön kan spela för att Sverige ska uppnå klimatmålen.
Genom att signera Östersjökontraktet är du också med och ökar trycket på beslutsfattarna att rädda Östersjön. Alla som tecknar kontraktet deltar också i ett lotteri med produkter från Sjö och Hav
Hemsida: https://ostersjokontraktet.se

Hands2Ocean
Hands2Ocean presenterar sin plastkortsskulptur som visar hur mycket mikroplast du får i dig under en livstid och visar också upp en provkarta av ”fynd” som de gjort när de städat bottnarna i Mälaren och Stockholms skärgård. Fredrik Johansson medverkar också som talare från Marina scenen. Se mässans program för detta.
Hemsida: https://www.hands2ocean.se

Initiativ Utö
Sedan 2015 finns det fyra nyanlagda våtmarker på Utö där man studerar hur våtmarkerna påverkar läckaget av näring till Östersjön samt vilken effekt de har på rovfiskars lek och tillväxt. På miljötorget hittar du mer information om detta.
Robert Cederlund medverkar också som talare från Marina scenen. Se mässans program för detta.
Hemsida: https://initiativuto.se

Rotary
Rotary bjuder på information om Östersjön och möjlighet att köpa boken ”50 sätt att rädda Östersjön” samt Lasse Åbergs bok ”Havet är din bästa kompis”. Genom att köpa dessa blir du också automatiskt en ”Östersjösupporter” och deltar i ett lotteri med fina priser. För barnen finns ett särskilt Östersjöquiz.
Hemsida: https://www.rotary.se

Simklubben Neptun
Simklubben Neptun berättar om sin verksamhet och betydelsen av badbara hav och sjöar för att människor ska kunna simma och kunna njuta av våra vatten. Neptun medverkar också som talare från Marina scenen. Se separat program för detta.
Hemsida: https://www.skneptun.se

SLU
I utställningen om Fisk och fiske berättar SLU om tillståndet för fisk och skaldjur i Östersjön i dagsläget och om det arbete som pågår för att övervaka och rädda bestånden av fisk, samt lite om vad du själv kan göra för att hjälpa fisken på traven.
Du kan också själv leta reda på fakta om olika fiskarter i Fiskbarometern som finns presenterad i utställningen. SLU:s representanter finns på plats 8 och 14 mars.
SLU medverkar också med talare från Stora scenen. Se separat program för detta.
Hemsida: https://www.slu.se/institutioner/akvatiska-resurser/
Hitta oss på kartan

Kategorier

  • Hållbarhet

Kontakt

Expedition Rädda Östersjön

Örlogsvägen 11 111 49  Stockholm Sverige